
Smutny koniec Lolonga
11 lutego 2013, 11:22Największy trzymany w niewoli krokodyl świata nie żyje. Władze południowofilipińskiego miasta Bunawan zamierzają urządzić uroczystość pogrzebową, a następnie zakonserwować ciało gada. Dzięki temu tłumy turystów nadal ożywiałyby lokalną gospodarkę.
Jak chorują na serce kobiety, a jak mężczyźni
12 stycznia 2007, 10:23Badacze odkryli znaczące różnice dotyczące serc kobiet i mężczyzn. Projekt Canadian GENESIS sfinansowały dwie instytucje: Canadian Institutes of Health Research i Heart and Stroke Foundation of Canada.

Jedzenie świeżych owoców zmniejsza ryzyko udaru i zawału
11 kwietnia 2016, 11:43U ludzi, którzy przez większą część tygodnia jedzą świeże owoce, ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.

Lecznicze mleko królika
19 stycznia 2010, 09:46Króliki w żadnym razie nie kojarzą się ze zwierzętami dojnymi, lecz ich mleko jest już pozyskiwane komercyjnie na farmie w Holandii. Trzymane są tam osobniki zmodyfikowane genetycznie, które dają mleko z ludzkim białkiem, zwanym inhibitorem C1. Pomaga ono kontrolować proces zapalny w organizmie (przeciwdziała spontanicznej aktywacji dopełniacza), dlatego nietypowy preparat jest polecany rekonwalescentom po udarze.

Ciężko chory uratował kierowcę karetki
18 kwietnia 2013, 10:55Christian Nayet wykazał się nie lada opanowaniem i refleksem, gdy w zeszłym tygodniu kierowca wiozącej go karetki zaczął narzekać na mrowienie w palcach. Chory z zaawansowanym nowotworem sam zasiadł za kółkiem i niezwłocznie zawiózł mężczyznę do pobliskiego szpitala w Lens.

Obalamy mity na temat herbaty
14 lutego 2007, 17:10Wypijanie 3 lub więcej filiżanek herbaty dziennie jest zdrowsze niż picie dużych ilości wody. Dlaczego? Ponieważ ta pierwsza zawiera dodatkowo szereg korzystnych dla zdrowia składników.

Niektóre leki przeciwzapalne mogą zwiększyć ryzyko zawału w czasie przeziębienia
3 lutego 2017, 07:16Używanie w czasie przeziębienia czy chorób grypopodobnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) zwiększa ryzyko zawału.

Tłuszcz wokół naczyń grozi chorobami serca i udarem
17 listopada 2010, 08:35Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa (ang. perivascular adipose tissue) przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u diabetyków. Zespół doktora Davida Manki z University of Cincinnati ustalił, że tłuszcz gromadzący się wokół naczyń może prowadzić do powstawania złogów miażdżycowych lub rozbijania już istniejących, co zagraża zawałem bądź udarem.

Co dzieje się ze starzejącym sercem
9 listopada 2007, 10:35Z każdym dodatkowym rokiem życia nasze serce coraz bardziej się kurczy, a jego zdolność przepompowywania krwi maleje nawet o 5%.

Zakochanie w 1/20 sekundy
20 października 2010, 20:41Zakochanie, ten najbardziej romantyczny i - zdawałoby się - ulotny stan ducha pod lupą naukowców staje się mniej tajemniczy, a bardziej naukowy. Ale czy to ostudzi czyjąkolwiek namiętność? Raczej nie.